MEKANİK LABORATUVAR HİZMETLERİMİZ

HABAS SINAİ VE TIBBİ GAZLAR İSTİHSAL ENDÜSTRİSİ A.Ş Aliağa / İzmir lokasyonunda bulunan mekanik test laboratuvarında aşağıdaki  mekanik test cihazları TS EN ISO/IEC 17025 Laboratuvar Yönetim Sistemi kapsamında akreditedir.

BEND (BÜKME) TEST

Eğme testi (bend testing), mandrel yardımı ile malzemeyi deforme ederek kırılmasını veya kırılma meydana gelmeden bir bükülmenin oluşmasına neden olur ve tipik olarak bu malzemenin sünekliği veya kırılmaya karşı direncini belirlemek için gerçekleştirilir. 1-25 mm kalınlıktaki malzemelere uygulanabilmektedir.

TS EN ISO 7438 Test methodtest metoduna göre yapılır.

CHARPY IMPACT (DARBE) TEST

Darbe Deneyi, dinamik zorlamalar altında kırılması için sarfedilen enerji miktarını tayin etmek için  yapılır. Özellikle  gevrek kırılmaya müsait şartlardaki mekanik özellikler  hakkında bir fikir elde etme amacıyla yapılır. Belirli kalitelere göre 6 mm ve üzeri kalınlıktaki  malzemelere V çentik açılarak uygulanan test yöntemidir. 25 mm kalınlıktaki malzemelere uygulanabilmektedir.

TS EN ISO 148-1 Metallic materials — Charpy pendulum impact test — Part 1: Test method

TS EN ISO 148-2 Metallic materials — Charpy pendulum impact test — Part 2: Verification of testing machines

TS EN ISO 148-3 Metallic materials - Charpy pendulum impact test - Part 3: Preparation and characterization of Charpy V-notch test pieces for indirect verification of pendulum impact machines

test metodlarına göre yapılır.

TENSILE (ÇEKME) TEST

Çekme testi, bir numunenin kopana dek tek eksende çekme kuvvetlerine maruz bırakıldığı testtir. Çekme deneyinin amacı; malzemenin statik yük altındaki elastik ve plastik davranışlarını belirlemektir. Bunun için boyutları standartlara uygun dikdörtgen kesitli ( lama) deney parçası; çekme cihazına bağlanarak, kuvvet uygulanır. 1-25 mm kalınlıktaki malzemelere uygulanabilmektedir.

TS EN ISO 6892-1 Metallic materials-Tensile testing-Part 1: Method of test at room temperature

test metoduna göre yapılır. 

HARDNESS (SERTLİK) TEST

Sertlik, malzemelerin plastik deformasyona karşı direnç gösterebilme kabiliyetidir.  Sertlik ölçüöü, konik veya küresel standart bir ucun malzemeye batırılmasına karşı malzemenin gösterdiği direnci ölçmekten ibarettir. Bu sonuçların ortalaması alınarak. 

a)Brinell sertlik ölçme yöntemi,

b)Vickers sertlik ölçme yöntemi

c)Rockwell sertlik ölçme yöntemi  ile 3 çeşit sertlik ölçme tayini yapılabilir. 1-25 mm kalınlıktaki malzemelere uygulanabilmektedir.

TS EN ISO 6506-1 Hardness Test Method (Brinell) 

TS EN ISO 6507-1 Hardness Test Method (Vickers)

TS EN ISO 6508-1 Hardness Test Method (Rockwell) test metodlarına göre yapılır.